Sine og co, Part 3. -planlæg en date med din Fødsel!

Sine, maven, far og fødslen, part 2, Angst – Spænding – Smerte

Skærmbillede 2015-05-18 kl. 8.52.28 PMFoto af WWW.iperspektiv.dk

For at Sine kan holde psyken i balance og angsten fra livet, når vearbejdet bliver krævende er det vigtigt for Sine, at hun kan mestre smerterne. En del af betingelserne for psykens indflydelse på smertemestring er viden om kroppens funktion.

I første indlæg forklarede jeg fødselsmekanismen, så her vil jeg beskrive Angst-spænding-smerte kaskaden, som jeg forklarede for Sine og hendes mand Thomas, som skal føde om 2 uger.

Angst -spænding -smerte kaskaden er en teori som Grantly Dick Read, en Engelsk fødselslæge, fra 50’erne udledte, idet han oplevede, at en uoplyst fattig dame fra landet, fødte uden behov for smertelindring.

Til hans undren over hvorledes dette var muligt, svarede hun “was it meant to hurt?”

Hun havde altså ikke en forudindtaget indstilling til fødslen og en viden om, at fødsler gør ondt og derfor fødte hun uden angst og dermed uden den spænding, som forvolder unødvendig smerte.

Helt fysiologisk er det faktisk ikke meningen det skal gøre så forfærdeligt ondt at føde.

I livmoderhalsen sidder der nogle små nerver, der skal advare om, at livmoderen er begyndt at åbne sig, men ellers er livmoderen glat muskulatur, der ligesom vores hjerte kan tåle at arbejde i mange gentagelser uden at syre til.

Mælkesyre ophobningen er det, vi oplever som smerte under veerne. Så længe der er blodomløb og dermed ilt tilførsel til livmoderen, opbygger den ikke syre. Nøglen er pauserne. Det er her vi ilter den store muskel og udskiller affaldsstofferne. Sørger vi for at få afspændt og iltet livmoderen i pauserne, starter den på en frisk for hver ny ve. Dvs at selve veen er en sammentrækning på op til 1,5 minut, som i princippet kun skal føles som en stramning.

Hvis vi ikke kan give slip og holder fast på spændingen i pauserne, starter næste ve et skridt oppe af stigen og giver dermed et større smerteudtryk og måske også større spænding, som så igen gør at næste ve går yderligere et skridt op af stigen. Det er her nogle kvinder ender i en lang smerte oplevelse, hvor nerverne bliver så overaktive at endda let berøring kan føles voldsomt.

Selve pressefasen og uddrivelsen af barnet gennem skedeåbningen er faktisk også lavet så praktisk, at barnets tryk mod mellemkødet strækker huden, så nerveenderne trækker sig tilbage og den tynde fine hud kan gå i stykker uden stor smerte forbundet derved.

Når det fysiologisk ikke er meningen det skal gøre så forfærdeligt ondt, hvad er det så der  gør, at det gør det? Jo det er som nævnt altså Spændingen i musklerne, der accelerer smerteoplevelsen. Det kræver enorm fokus og arbejde for en fødende kvinde at bevare roen og afslappetheden i musklerne igennem den tid en fødsel kan tage. Der vil uværgerligt være tidspunkter hvor kvinden må spænde op, for at bevæge sig, komme ind til hospitalet, op på briksen, blive undersøgt indvendigt osv. Her vil hun blive tiltagende udfordret i at finde tilbage til sin totale afslappethed og hengivelse til kroppens overtagelse af hendes kontrol. Samtidig kan udmattelse og komplikationer have en kraftig indvirkning på kvindens psyke og nervøsitet og angst er som nævnt frontløber for spænding og dermed kører kaskaden igen mod SMERTE.

Jeg viser Sine, hvordan vi normalt reagerer på en forventlig smerte, idet jeg siger til hende, at jeg nu vil tage hårdt fat i hendes læg. Hun hopper lidt i sofaen og tilkendegiver, at hun kan mærke det – helt anspændt i kroppen. Jeg beder hende så om at slappe og trække vejret dybt og afslappende. Give slip i alle spændinger, helt ned i benene. Sine mærker det med det samme, hvordan smerten i læggen forsvinder, på trods af, at jeg gør mig pænt umage for at holde fast i den. Til sidst gør mit tryk ikke ondt og Sine udbryder at det giver så meget mening!

Min pointe er modtaget.

Next stop Meyermetoden og hvordan vi klæder Sine´s partner på til at kunne hjælpe Sine til at opnå denne totale afslappelse i kroppen og dermed en bedre mestring af veer.

Læs Sines blog her

Læs mit tidligere indlæg om angst-spænding-smerte kaskaden her

FØLG MIG PÅ FACEBOOK, INSTAGRAM & BLOGLOVIN'

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sine og co, Part 3. -planlæg en date med din Fødsel!